Czy masz jakieś przykłady?
Tak, mam... straciłem 3 pojazdy w powodzi po huraganie zaledwie kilka miesięcy temu... 2 polisy AGV i 1 polisa rynkowa. Polisy AGV wypłaciły prawie natychmiast z dokładnie tym... Polisa MV przeszła milion kroków z analizą sprzedaży porównawczej, analizą aukcji itp... wypłata była OK, ale nie to, czym można zastąpić pojazd po uwzględnieniu tak wielu innych rzeczy, takich jak czas na zakupy, odległość do dostarczenia samochodu, podatek od sprzedaży, bla bla bla... Nie wspominając o scenariuszu powodzi, w którym występuje run na używane samochody (przynajmniej lokalnie), porównania wartości używanych są jeszcze mniej korzystne
Polisa AGV pozwala na uwzględnienie tego wszystkiego. Jednym z moich AGV był samochód, który zyskiwał na wartości (klasyk). Ubezpieczyłem go "z nadwyżką" o około 20 000 dolarów, aby to uwzględnić (dostosowuję to corocznie lub w razie potrzeby), a te dodatkowe 20 000 dolarów kosztowało około 15 dolarów (??) rocznej składki. Wypłata pozwoliła mi na ponowne uzyskanie takiego samego lub podobnego samochodu, jeśli chciałem
Mój drugi samochód AGV był ubezpieczony na korzystną wartość rynkową, ale był to samochód po "szczycie" z zeszłorocznego boomu na używane samochody. W rezultacie otrzymałem wypłatę znacznie powyżej wartości rynkowej...
Zatem "zarobiłem" pieniądze na obu, za minimalną składkę. Gdyby to wszystko były polisy MV, w żaden sposób nie byłbym w stanie wymienić swojej floty na 3 takie same samochody. Nie wspominając o najważniejszej rzeczy. Możesz walczyć z firmą ubezpieczeniową o ich ocenę MV, ale ostatecznie mogą cię udusić, ponieważ mają nieograniczony czas i pieniądze. Kiedy masz do czynienia ze scenariuszem całkowitej straty, twój apetyt na walkę z nimi, zapewniam cię, zostanie naruszony
Następnie, dla bardziej odpowiedniego przykładu, w zeszłym miesiącu dla mojego 720s (wartość 225 000 dolarów), State Farm zażądało 3745 dolarów rocznie za polisę wartości rynkowej (nie zrobiłoby AGV). American Modern zażądało 3042 dolarów za polisę AGV. Hagerty 8407 dolarów
Ubezpieczenie jest bardzo osobiste, ale to wszystko dla mnie, ta sama lokalizacja, ten sam samochód, te same warunki. Większość ludzi nigdy nie ma do czynienia z całkowitą stratą... ale mówienie, że polisa AGV jest bezcelowa, podczas gdy w rzeczywistości jest to de facto standard dla samochodów specjalnych... to po prostu zła informacja.
Jakie są więc twoje przykłady polisy AGV, która jest bezcelowa??