McLaren Life banner

750 S kontra 720 S

22K views 53 replies 23 participants last post by  Cstep  
#1 ·
Jestem bardzo zadowolony z mojego 720S Spider, który jest idealnie skonfigurowany. Jestem ciekaw opinii z tego forum, dlaczego miałbym rozważyć przesiadkę na 750S?
Czy naprawdę warto dopłacić prawdopodobnie 100 tys. dolarów?

Rozumiem, że 750S to naprawdę dobry upgrade, ale jeśli już mam 720S, czy naprawdę powinienem to rozważać?
Sprzedawca w moim salonie mówi, że może mi taki załatwić, ale polecił mi również poczekać kilka lat na następną wersję hybrydową, ponieważ jego zdaniem nie jest to dla mnie warte dopłaty.

Dajcie znać, co o tym myślicie?

#2 ·
Jestem bardzo zadowolony z mojego 720S Spider, który jest idealnie skonfigurowany. Jestem ciekaw opinii z tego forum, dlaczego powinienem rozważyć przejście na 750S?
Czy naprawdę jest wart najbardziej prawdopodobnej różnicy 100 000 $?

Rozumiem, że 750S to naprawdę dobra aktualizacja, ale jeśli już mam 720S, czy naprawdę powinienem to rozważyć?
Sprzedawca w moim salonie mówi, że może mi go załatwić, ale zalecił mi również poczekanie kilka lat na następną wersję hybrydową, ponieważ jego zdaniem
naprawdę nie jest to warte różnicy dla mnie.

Dajcie znać, co o tym myślicie ?
750 to duże ulepszenie w stosunku do 720, ale to na pewno więcej niż 100 tys. różnicy i nie jest to warte zachodu. 750 od tego momentu powinien tracić na wartości bardziej niż 720, więc ta różnica powinna wolniej się zmniejszać. Pojeździłbym 750, żeby powiedzieć, co bardziej lubisz, a co mniej, jeżdżą jak dwa różne samochody na tym samym podwoziu. Układ kierowniczy, przełożenia i reakcja na gaz to prawdopodobnie największe różnice. 750 ma również znacznie większy zasięg, jest bardziej miękki w trybie komfortowym i zauważalnie sztywniejszy na torze. Różnice nie są na tyle duże, aby uzasadnić obecną różnicę, moim zdaniem, skończyliśmy na zatrzymaniu obu, ponieważ 720 nie jest wart tyle, żeby uzasadnić jego sprzedaż, samochód jest zbyt dobry.

#5 ·
Jeździ jak 765, więc jeśli chcesz tego doświadczenia za mniej pieniędzy, to nie byłoby źle.

owns 2012 McLaren MP4-12C
  • Like
Reactions: KA_Boom
#9 ·
Nie ma danych potwierdzających deprecjację 750s, McLaren nigdy wcześniej nie produkował samochodu na zamówienie jako swoją standardową linię.

Wszelka wcześniejsza deprecjacja innych modeli jest teraz nieistotna, ponieważ nie ma niesprzedanych samochodów, po prostu nie istnieją, jeśli istnieją, to masz przydział kogoś innego, a nie 'nowy' samochód.
To nie jest przypadek. Jest mnóstwo samochodów z salonu na sprzedaż, siedziałem w jednym.

#8 ·
Nie można porównać do 765, ponieważ nie pasuje do mojej drogi dojazdowej. 750 jest wystarczająco szybki na drogę i okazjonalny tor. Jazda jest dobra, ale bardziej surowa niż w 720, sam nie potrzebuję więcej trzepania kośćmi. Jeśli to naprawdę ostatni ICE, zatrzymanie wartości może nie być takie złe, ale dla mnie to pozycja obowiązkowa, więc nie obchodzi mnie to zbytnio.

#36 ·
Jak ktoś zapytał: Powiedziałbym, że komfort w 750 jest Sport w 720. 720 zawsze miałem na Sport, 750 jest dla mnie na Comfort.
To rozczarowujące. Przeczytałem kilka artykułów, w których pisano, że komfort w 750 był jeszcze bardziej komfortowy. A 720 był mniej komfortowy niż tryb komfortu 12c. Myślałem, że jedną z ulepszeń w aktualizacji podwozia 3.0 w 750 był szerszy zakres dynamiczny, co oznacza, że komfort był bardziej komfortowy niż w 720, a tor był bliższy 765. Czy tak nie jest?

#28 · (Edited)
Dealer miał demo 750S, jeździłem nim i moim 720S tyłem do tyłu na kilku przyzwoitych krętych drogach w kanionie.

Mój 720S spider nie jest typowy... Ma opcję track-pack, więc kubełkowe fotele P1, sportowy wydech, superlekkie kute felgi i opony Corsa w standardzie, a także trochę dodatkowego włókna węglowego. Został również zmodernizowany do akumulatorów 765LT i powiązanego oprogramowania.

750S był podobny, również spider z kubełkowymi fotelami P1 i superlekkimi felgami (lekkie fotele/felgi są teraz standardem, co odpowiada za dużą część deklarowanej oszczędności masy w porównaniu do 720S). Był na zwykłych P-zeros.

Krótsze przełożenia 765LT, które przenieśli do 750S, są świetne... Sprawiają, że jest jeszcze bardziej energiczny niż i tak niesamowity 720S i więcej zmian biegów, co ożywia sytuację. Infotainment jest lepszy, ale tak naprawdę mnie to nie obchodzi. Grafika i rozdzielczość deski rozdzielczej są lepsze, ale zdecydowanie wolę lokalizację selektorów komfort/sport/tor 720S niż nową lokalizację. Brakowałoby mi składanej deski rozdzielczej.

Skręt i czucie drogi były, jak czułem, lepsze w moim 720S, ale myślę, że to prawdopodobnie zasługa opon Corsa w porównaniu do standardowych P-zeros.

Kosmetyka? Znowu, podoba mi się kilka rzeczy bardziej, a kilka mniej... Podoba mi się nowy perforowany wzór panelu z tyłu, ale nie podoba mi się nowy wzór wydechu z dziurami. Szczerze mówiąc, zmiany są na tyle małe, że jeśli przywiózłbym do domu nowego 750S w tym samym kolorze co mój 720S, nie jestem pewien, czy nawet moi kumple od samochodów by to zauważyli.

No więc tak, jest kilka rzeczy, które bardziej mi się podobają, kilka rzeczy, które nie do końca, ale nie skłaniają mnie do wydania dodatkowych 100 tys. dolarów na jeden.

Moja sugestia dla tych, którzy czują się 'znudzeni' swoim 720S, to ulepszenie opon do Corsa lub Cup 2, jeśli masz standardowe p-zeros, sprawdzenie, czy możesz zdobyć kilka foteli P1 (wierzę, że bezpośrednio wkręcane, nawet w samochodach, które nie były w nie wyposażone) i ulepszenie do akumulatorów 765LT i powiązanego programowania komputera nadwozia. Zmieni to (wyostrzy) wrażenia z jazdy dramatycznie.

#29 ·
Dealer miał demo 750S, jeździłem nim i moim 720S tyłem do tyłu po kilku przyzwoitych krętych drogach w kanionie.

Mój 720S spider nie jest typowy... Ma opcję track-pack, więc kubełkowe fotele P1, sportowy wydech, super lekkie kute felgi i opony Corsa w standardzie, a także trochę dodatkowego włókna węglowego. Został również zmodernizowany do akumulatorów 765LT i powiązanego oprogramowania.

750S był podobny, również spider z kubełkowymi fotelami P1 i super lekkimi felgami (lekkie fotele/felgi są teraz standardem, co odpowiada za dużą część deklarowanej oszczędności masy w stosunku do 720S). Był na zwykłych P-zeros.

Krótsze przełożenia 765LT, które przenieśli do 750S, są świetne... Sprawia, że jest jeszcze bardziej energiczny niż już niesamowity 720S i więcej zmian biegów, które ożywiają sytuację. Infotainment jest lepszy, ale tak naprawdę nie obchodzi mnie to zbytnio. Grafika i rozdzielczość deski rozdzielczej są lepsze, ale wolę umiejscowienie selektorów komfort/sport/tor 720S niż nową lokalizację. Brakowałoby mi składanej deski rozdzielczej.

Skręt i czucie drogi były, jak czułem, lepsze w moim 720S, ale myślę, że to prawdopodobnie z powodu Corsa w porównaniu do standardowych P-zeros.

Kosmetyki? Znowu, podoba mi się kilka rzeczy bardziej, a kilka mniej... Podoba mi się nowy perforowany panel z tyłu, ale nie podoba mi się nowy projekt wydechu z dziurami. Szczerze mówiąc, zmiany są na tyle małe, że jeśli przywiózłbym do domu nowego 750S w tym samym kolorze co mój 720S, nie jestem pewien, czy nawet moi kumple od samochodów by to zauważyli.

Więc tak, jest kilka rzeczy, które bardziej mi się podobają, kilka rzeczy mniej, ale nie kusi mnie to, żeby wydać dodatkowe 100 tys. dolarów na jeden.

Moja sugestia dla tych, którzy czują się w ogóle 'znudzeni' swoim 720S, ulepsz opony do Corsa lub Cup 2, jeśli masz standardowe p-zeros, zobacz, czy możesz zdobyć kilka foteli P1 (wierzę, że bezpośrednio przykręcane, nawet w samochodach, które nie były w nie wyposażone) i ulepsz do akumulatorów 765LT i powiązanego programowania komputera pokładowego, to dramatycznie zmieni (zaostrzy) wrażenia z jazdy.

View attachment 242629
Myślałem, że tylko ja nie lubię nowej lokalizacji wyboru trybu. Jednym z głównych problemów, które zauważyłem w piątek, było to, że nie widać przełączników/przycisków, ponieważ są zasłonięte przez kierownicę i podejrzewam, że prawdopodobnie nigdy nie nauczysz się instynktownie, który jest który w samochodach niehybrydowych, ponieważ używałbyś ich tak rzadko, co niweczy domniemane uzasadnienie ich przeniesienia. Jedyną rzeczą, która byłaby przydatna do posiadania na wyciągnięcie ręki, jest dynamiczny przycisk, dzięki czemu nie musisz odrywać wzroku od toru, gdy go włączasz. W zależności od toru, czasami wjadę do alei serwisowej, aby dokonać przełączenia. Zgadzam się również ze składaną deską rozdzielczą, nie jestem pewien, czy używałbym jej na torze, ponieważ lubię widzieć, co dzieje się z oponami, ale to jest super.

#35 ·
Nie można porównać do 765, ponieważ nie pasuje do mojej drogi dojazdowej. 750 jest wystarczająco szybki na drogę i okazjonalny tor. Jazda jest dobra, ale bardziej surowa niż 720, sam nie potrzebuję więcej grzechotania kości. Jeśli to naprawdę ostatnia wartość ICE, zatrzymanie wartości może nie być takie złe, ale dla mnie to pozycja obowiązkowa, więc nie obchodzi mnie to zbytnio.
Jeśli pasuje 750, pasuje też 765. 750 jeździ jak 765. 765 to lepszy zakup, jeśli możesz sobie na to pozwolić.
Dlaczego jazda jest bardziej surowa?
Ponieważ 750 przejmuje wiele rzeczy od 765, w tym zawieszenie. Nawet 720 przechodząc na akumulatory w stylu 765, uzyskasz ten sam efekt.

#41 ·
Przejechałem 200 mil w obie strony do COTA w fotelu Senna z klockami torowymi w LT w zeszłym tygodniu, z 180 milami torowymi pomiędzy....
Fotele Senna to nie fotele P1.
Trudno porównać komfort. Fotele/rodzaj opon i zużycie/skrzynia biegów i oddawanie mocy, wszystko to się zmienia

Uważam, że 750 jest płynniejszy i zawsze uruchamia się w trybie komfort.

Wyboje na drodze. Uważam, że 750 lepiej je pochłania. Ale kto wie. Nowy samochód kontra 4-letni samochód plus zła pamięć
To dobry punkt, niektórzy ludzie nigdy nie włączają trybu aktywnego, który w 720 jest domyślnie sportowy.

#47 ·
Moja żona i ja uważamy, że siedzenia P1 są naprawdę wygodne, moja żona ma chory kręgosłup i siedziała w nich na brytyjskich drogach, a także na autostradzie przez tysiące kilometrów bez skarg i prawdziwych przerw. Oczywiście mają mniej amortyzacji, więc może to przyczyniać się do mojego odczuwania bardziej surowej jazdy. Z drugiej strony trzymanie się drogi i postawa są co najmniej o jeden poziom wyżej niż w 720, zwłaszcza przy dużej prędkości. Podoba mi się bardziej niż 720. @ZombiePhysicist, naprawdę musisz przejechać się jednym z siedzeniami P1, aby wyrobić sobie opinię.

#48 ·
Nie spędziłem więcej niż kilka minut w fotelach Senna, ale wyobrażam sobie, że są bardzo podobne do foteli Tillet (czy są one produkowane przez Tillet?). W miarę wygodne, jeśli pasują idealnie, w przeciwnym razie niezbyt.

#49 ·
Dzięki za informację zwrotną. Nie martwię się o amortyzację. Posiadałem wiele egzotycznych samochodów i kupuję je, żeby nimi jeździć. Jeśli kupujesz samochód "właściwie", to amortyzacja jest po prostu ceną za dobrą zabawę. Jeśli przepłacasz, to inna historia. Dla przypomnienia, w salonie Mclarena w Newport Beach, w którym siedziałem, były 2 coupe i 2 spider, których nie można było zidentyfikować. Po prostu nie podobały mi się kolory. W zeszłym miesiącu otrzymałem również dwa telefony od innych dealerów z północnej Kalifornii z niezgłoszonymi samochodami.

Doceniam wkład wszystkich. Myślę, że pojeżdżę moim 720 jeszcze rok i ponownie ocenię. Bardzo podoba mi się jego kolor i opcje.

#50 ·
1. Ptown12C, mamy dom w Ptown Cape Cod. Prawdopodobnie Twój Ptown oznacza coś innego, ale pomyślałem, że warto to zauważyć. Przeszedłem z (pająków) 720, 765 na 750. Tak, 720 z 600 było wspaniałym doświadczeniem z bardziej wyrafinowanym supersamochodem. Uwielbiałem to, ponieważ lubię kupować nowe co roku. 765 był bardziej surowy, egzotyczny, a osiągi były niewiarygodne. Tęskniłem za szczegółami komfortu i uwielbiałem osiągi i przeszedłem na 750. Teraz 720 do 750, wszystkie zmiany w 750 sprawiają, że jest to połączenie obu. Wolę mieć najnowsze, więcej technologii, osiągów, mniej dziwactw 720/765 i pakietów opcji (MSO). Bardzo dobrze poradziłem sobie z wymianą 765, uzyskując znacznie więcej niż zapłaciłem, co ułatwiło przejście. Uwielbiam 750, ponieważ mam go dopiero od kilku miesięcy. Wydajność, opcje, ulepszenia itp. ... w 750, gdzie pieniądze nie są dużym czynnikiem, to oczywiste!

#52 ·
1. Ptown12C, mamy dom w Ptown Cape Cod. Prawdopodobnie Twoje Ptown oznacza coś innego, ale pomyślałem, że warto to zauważyć. Przeszedłem z (pająków) 720, 765 na 750. Tak, 720 z 600 było wspaniałym doświadczeniem dla bardziej wyrafinowanego supersamochodu. Uwielbiałem to, ponieważ lubię kupować nowe co roku. 765 był bardziej surowy, egzotyczny, a osiągi były niewiarygodne. Tęskniłem za szczegółami komfortu i uwielbiałem osiągi i przeszedłem na 750. Teraz 720 do 750 wszystkie zmiany w 750 sprawiają, że jest to połączenie obu. Wolę mieć najnowsze, więcej technologii, osiągów, mniej dziwactw 720/765 i pakietów opcji (MSO). Bardzo dobrze poradziłem sobie z wymianą 765, otrzymując znacznie więcej niż zapłaciłem, co ułatwiło przejście. Uwielbiam 750, ponieważ mam go dopiero od kilku miesięcy. Wydajność, opcje, ulepszenia itp... w 750, gdzie pieniądze nie są dużym czynnikiem, to pestka!
Gdzie jeździsz tym samochodem w Ptown? Nie w mieście?

#51 ·
Dwóch lokalnych dealerów w mojej okolicy (Walnut Creek / San Francisco) dostarczyło do tej pory około 35 x 750s.

Powinieneś zapytać sprzedawców, jaki jest/był profil kupujących (tj. nowi w marce, czy oddali w rozliczeniu istniejącego McLarena i którego, ile posiadają (posiadali), jeśli są pomiędzy supersamochodami, to co mieli w przeszłości).

zauważysz, że osoby, które są wylewne na forach samochodowych, są wszystkim, tylko nie typowym właścicielem.

#53 ·
Moje Ptown to Pleasanton w Kalifornii. Dealer w Walnut Creek ma dwa Spidery 750, które wystawia na sprzedaż. Wysłał mi kilka SMS-ów. Jeździłem moim 720 w ten weekend, rozmyślając i wciąż go uwielbiam, więc poczekam z wprowadzeniem jakichkolwiek zmian. Zazwyczaj trzymam moje samochody przez 4 lata, zanim je zmienię. Jestem w 3 roku.

Na fajną nutę, dealer w Walnut Creek zainstalował 2 symulatory wyścigowe w holu dla klientów. Sprawdzę to.

Uwielbiam dialog na ten temat. Dzięki za wszystkie uwagi.