McLaren Life banner

Nowy 2025 750S z turbodziurą

4.3K views 83 replies 19 participants last post by  invisiblewave  
#1 ·
Właśnie kupiłem fabrycznie nowego McLarena 750 S. Samochód jeździ świetnie, żadnych kontrolek silnika ani problemów. Zauważyłem jednak znaczną turbodziurę, a doładowanie zaczyna się pojawiać dopiero po 5000 obr./min. Czy ktoś wie, czy to się poprawia po dotarciu, ponieważ samochód ma w tej chwili tylko 300 mil? Gdy turbosprężarki się włączą, jest pełna moc, więc nie sądzę, żeby był problem z doładowaniem lub czymś luźnym lub nieszczelnym. Zastanawiam się tylko, czy inni członkowie forum zauważają to w swoich samochodach i czy jest coś, co mógłbym poprawić, lub czy poprawi się to z czasem.
Dziękuję

#6 ·
To nie jest turbodziura, to cecha charakterystyki momentu obrotowego. Turbodziura to sytuacja, gdy turbosprężarka osiąga prędkość obrotową (na prostej), potem zdejmujesz nogę z gazu (na zakręcie), a następnie ponownie wciskasz gaz, a turbosprężarka potrzebuje sekundy (lub nie, moim zdaniem w 750) na ponowne rozpędzenie się.

#7 ·
To nie jest turbo dziura, to jest cecha krzywej momentu obrotowego. Turbo dziura to sytuacja, gdy turbo osiągnie prędkość (na prostej), następnie zdejmujesz nogę z gazu (na zakręcie), a następnie ponownie wciskasz gaz i turbo potrzebuje sekundy (lub nie, w moim doświadczeniu w 750), aby ponownie się rozpędzić. To, co opisujesz, oznacza po prostu, że jesteś na złym biegu, czyli YouTube Turbo Lag.
Tak

#13 ·
Nie jestem pewien, co się tutaj dokładnie dzieje, ale wygląda na to, że OP opisuje czas opóźnienia, który jest dłuższy niż w jakimkolwiek samochodzie, który posiadał wcześniej. Może to kwestia percepcji, ale jeśli takie jest odczucie, może być w tym trochę prawdy.

OP, jaki był Twój ostatni samochód, który sprawia, że czujesz, że 750 ma w porównaniu do niego opóźnienie?

#15 ·
Nie jestem pewien, co dokładnie się tutaj dzieje, ale wygląda na to, że OP opisuje czas opóźnienia dłuższy niż w samochodzie, który posiadał wcześniej. Może to kwestia percepcji, ale jeśli takie jest odczucie, może być w tym trochę prawdy.

OP, jaki był Twój ostatni samochód, który sprawia, że czujesz, że 750 ma opóźnienie w porównaniu?
Posiadałem dwa McLareny wcześniej, ale to było jakiś czas temu. Mój ostatni to był 720S z 2018 roku. Posiadałem Ferrari, z ostatnim F8, Lamborghini, z ostatnim Performante i wiele innych samochodów. Rozumiem różnicę między niemal natychmiastową reakcją przepustnicy w wolnossącym silniku, takim jak mój GT3, a silnikiem doładowanym. Zastanawiałem się, czy to „opóźnienie” jest normalne, czy poprawi się po dotarciu, czy też potencjalnie mam problem.
Dzięki

#18 ·
#19 ·
Wow !! Tak, pochodzi ze Scottsdale! Jaki świetny egzemplarz to Twój 765LT, niesamowity!!
Dzięki za podzielenie się informacjami. Tak, zdecydowanie mam pewne początkowe obawy, gdy wciskam gaz poniżej 5000 obr./min, zwłaszcza ruszając z miejsca. Żadnych kontrolek silnika, a samochód zapierdala, gdy tylko włączą się turbosprężarki. Jeździłem 765 mojego przyjaciela i powiedziałbym, że moc jest podobna. Po prostu nie byłem pewien co do opóźnienia.

#21 ·
Wow !! Tak, pochodzi ze Scottsdale! Jaka świetna specyfikacja Twojego 765LT, niesamowite !!
Dzięki za podzielenie się informacjami. Tak, zdecydowanie mam pewne początkowe obawy, czy wciskam gaz do dechy poniżej 5000 obr./min, zwłaszcza z miejsca. Żadne kontrolki silnika się nie palą, a samochód zapiernicza, gdy tylko turbosprężarki się włączą. Jeździłem 765 mojego przyjaciela i powiedziałbym, że moc jest podobna. Po prostu nie byłem pewien co do opóźnienia.
Dziękuję. Teraz masz trochę historii o kolorze.

Chłopaki ze Scottsdale to dobrzy ludzie. Jeśli jest problem, zajmą się nim. Jeśli jesteś lokalnie w mieście - daj znać - mogę się skontaktować.

#30 ·
OP - czy możesz potwierdzić, w jakim trybie prowadzisz samochód?
Jeździłem samochodem w trybie komfortowym, sportowym i torowym, z trybem manualnym i dynamicznym oraz bez nich. Opóźnienie pojawia się tylko wtedy, gdy wciskam gaz do dechy przy niskich obrotach. W przeciwnym razie moc jest duża. Spróbuję odpalić go, gdy będę miał na nim jeszcze kilkaset mil. Ogólnie rzecz biorąc, to niesamowity samochód !!!

#28 ·
@Michaelj Tak, widzę, skąd twoja córka to ma. Albo może kiedyś ci to przekazała :) Dom też wygląda bardzo ładnie! Nie jestem pewien twojego poziomu zaangażowania w to, ale jestem pewien, że nie byłeś biernym pasażerem. Nie wydaje się, żeby minęło dużo czasu, odkąd dzieliłeś się aktualizacjami postępów na FChat... Jeszcze raz dziękuję za udostępnienie i czekam na każdy kolor, który stworzysz następny.

#29 ·
@howcarguy Jeśli zdecydujesz się sprzedać ten samochód, daj mi znać najpierw przez PM, jeśli pamiętasz.

@Michaelj Tak, widzę, skąd twoja córka to ma. Albo może przekazała ci to pewnego dnia :)
Dom również wygląda bardzo ładnie! Nie jestem pewien twojego poziomu zaangażowania w to, ale jestem pewien, że nie byłeś biernym pasażerem. Nie wydaje się, żeby minęło tak dawno, odkąd dzieliłeś się aktualizacjami postępów na FChat... Dziękuję jeszcze raz za podzielenie się i czekam na każdy kolor, który stworzysz następnym razem.
Dom był ogromnym projektem, który trwał ponad 3 lata budowy. Bardzo szczęśliwi z naszego domu i jedynym powodem, dla którego go zbudowaliśmy, była lepsza garaż. lol. Doceniam miłe słowa.

#37 ·
To zależy od tego, do czego jesteś przyzwyczajony. Zanim kupiłem Ferrari 488 i 750S, jeździłem Jaguarem XKR z 2014 roku z seryjnym kompresorem, około 490 funtów momentu obrotowego i 510 KM. Moment obrotowy pojawiał się natychmiast i przy niskich obrotach, 2000. W porównaniu do turbo 488 i 750S, Jaguar natychmiast wgniatał w fotel, już przy lekkim naciśnięciu przepustnicy. Tego mi brakuje w 488 i 750S. Jednak osiągów 488 i 750S nie można inaczej dorównać.

#40 ·
To zależy od tego, do czego jesteś przyzwyczajony. Zanim kupiłem Ferrari 488 i 750S, jeździłem Jaguar XKR z 2014 roku z seryjnym kompresorem, około 490 funtów momentu obrotowego i 510 KM. Moment obrotowy pojawiał się natychmiast i przy niskich obrotach, 2000. W porównaniu do turbodoładowanych 488 i 750S, Jaguar natychmiast wciskał cię w fotel, już przy lekkim naciśnięciu przepustnicy. Tego mi brakuje w 488 i 750S. Jednak osiągów 488 i 750S nie można dorównać w inny sposób.
Tak, to w zasadzie sposób optymalizacji układu napędowego. Nie mówię, że turbosprężarki w samochodach McLarena są „duże”, ale zachowują się jak samochód z „dużą turbosprężarką”. Niewiele na dole, przyzwoity zakres średni i cholernie mocny górny zakres. Większość producentów OEM stawia na ten „kop” na niskich obrotach, ponieważ ogół publiczności zazwyczaj nie lubi podkręcać obrotów w swoich samochodach i mogą powiedzieć WOW, spójrz na to kopnięcie w tyłek, kiedy ledwo naciskam przepustnicę. Większość turbodoładowanych samochodów OEM, a nawet SC, ma „kop” na niskich obrotach, przyzwoity zakres średni i po prostu łagodne plateau mocy na górze, ponieważ maleńkie turbosprężarki lub wydajność kompresora po prostu nie są w stanie przepchnąć znaczącej ilości powietrza.

#39 ·
@Michaelj, powinieneś opracować kolory dla McLarena. Absolutnie uwielbiam Twój Maroon, a Dove Spark jest również na innym poziomie. Kiedyś wyobrażałem sobie coś podobnego, czego chciałem do starej budowy Z28, ale nie mogłem znaleźć niczego zbliżonego do tego, co sobie wyobrażałem. Myślę, że Twój Meena Maroon trafia w sedno.

#42 ·
@Michaelj, powinieneś opracować kolory dla McLarena. Absolutnie uwielbiam twoje Maroon, a Dove Spark jest również na innym poziomie. Kiedyś wyobrażałem sobie coś podobnego, czego chciałem do starej budowy Z28, ale nie mogłem znaleźć niczego zbliżonego do tego, co sobie wyobrażałem. Myślę, że twoje Meena Maroon trafia w sedno.
Jesteś bardzo miły. Miałem na myśli specjalną specyfikację, kiedy planowałem moją specyfikację W1. Niestety musiałem anulować alokację, ponieważ po prostu nie byłem w stanie wywiązać się ze zobowiązania, ale byłaby to epicka sesja i mnóstwo zabawy. Powiem ci, że jest też coś do powiedzenia na temat zdobycia samochodu, który jest już gotowy. nie masz bólu głowy związanego z próbą rozgryzienia każdego ostatniego szczegółu.

#48 ·
Byłem dość zdenerwowany, kiedy specyfikowałem moje wnętrze z niebieskimi akcentami, ale jestem bardzo zadowolony z tego, jak się okazało - dostaję o tym wiele pozytywnych opinii.

Image

Image

Image

Image

Attachments

#50 ·
Byłem dość zdenerwowany, kiedy konfigurowałem wnętrze z niebieskimi akcentami, ale jestem bardzo zadowolony z efektu - dostaję o nim wiele pozytywnych opinii.

View attachment 255422

View attachment 255420

View attachment 255419

View attachment 255421
Bardzo ładne detale w Twoim samochodzie. Niebieski i pomarańczowy świetnie do siebie pasują. Mój 620 jest w kolorze Vega Blue z pomarańczowymi akcentami i ta kombinacja kolorów działa. Mój 600 był w kolorze Papaya Spark i szukałem sposobów na dodanie trochę niebieskiego.

#53 ·
Mój 750S to mój pierwszy Mac, mam go od prawie 9 miesięcy i wciąż jestem na etapie nauki. Zauważam to "opóźnienie" od czasu do czasu podczas dynamicznych jazd w różnych trybach, nawet w trybie torowym. Po kilku mocnych przyspieszeniach samochód wydaje się lepiej reagować na polecenia przepustnicy. Jak wszystkie samochody, 750S będzie lepiej działał po przejechaniu kilku mil. Myślę, że mój obudził się po około 1000 milach. Mam wzmacniacze przepustnicy (Pedal Box i Sprintbooster) w kilku samochodach i być może rozważę taki do 750S.

#54 ·
Właśnie kupiłem fabrycznie nowego McLarena 750 S. Samochód jeździ świetnie, bez kontrolek silnika i problemów. Zauważyłem jednak znaczną turbodziurę, a doładowanie zaczyna się znacząco pojawiać dopiero po 5000 obr./min. Czy ktoś ma pomysł, czy to się poprawi po dotarciu, ponieważ samochód ma w tej chwili tylko 300 mil. Gdy turbos się włączą, jest absolutnie pełna moc, więc nie sądzę, żeby był problem z doładowaniem lub czymś luźnym lub nieszczelnym. Zastanawiam się tylko, czy inni członkowie forum zauważają to w swoich samochodach i czy jest coś, co mógłbym poprawić, lub czy poprawi się to z czasem.
Dziękuję
Niezależnie od konfiguracji silnika, chyba że jest to hybryda... limit obrotów 8000+ obr./min nie jest "stworzony" do pracy przy 2500 obr./min.

Są one stworzone, aby były funkcjonalne, aby można było jeździć po drodze, ale nie oczekuj, że coś się wydarzy.

20 lat temu limit obrotów 8500 obr./min miał obroty biegu jałowego 1000-1500 obr./min, nie mówiąc już o dostarczaniu mocy.

Osobiście lubię niuanse różnych silników i dostarczania mocy, to właśnie sprawia, że są zabawne.

#55 ·
Niezależnie od konfiguracji silnika, chyba że jest to hybryda... czerwone pole 8000+ obr./min nie jest "stworzone" do pracy przy 2500 obr./min.

Są stworzone, aby były funkcjonalne, aby można było jeździć po drodze, ale nie oczekujcie, że coś się wydarzy.

20 lat temu czerwone pole 8500 obr./min miało obroty biegu jałowego 1000-1500 obr./min, nie mówiąc już o dostarczaniu mocy.

Osobiście lubię niuanse różnych silników i dostarczania mocy, to sprawia, że są zabawne.
Silniki wolnossące o wysokich obrotach, takie jak 458 Italia czy Porsche GT3, generują moc przy wysokich obrotach, ale mają niemal natychmiastową reakcję na przepustnicę w całym zakresie obrotów.

Różnica w 750S i większości samochodów z FI polega na tym, że istnieje opóźnienie między momentem, gdy noga naciska na gaz, a pojawieniem się doładowania. To jest to, co postrzegam jako turbodziurę. Można to złagodzić, utrzymując samochód w odpowiednim zakresie obrotów i biegu, ale ze startu zatrzymanego jedynym sposobem, aby to osiągnąć, jest kontrola startu. Moje pierwotne pytanie, na które nadal nie jestem pewien, czy otrzymałem odpowiedź, dotyczy tego postrzeganego opóźnienia lub zwłoki z niskiego zakresu obrotów lub z miejsca. Zastanawiałem się, czy wszyscy to zauważają, czy jest to problem unikalny dla mojego samochodu...

#58 ·
Jeśli masz włączony ESC Dyn, a następnie włączysz VDC i ustawisz VDC na niską wartość, samochód będzie okropnie się zachowywał na wyższych obrotach. Myślałem, że mój samochód czasami ma problemy z przyspieszaniem i zdałem sobie sprawę, że było to zawsze, gdy VDC było włączone, moc była znacznie ograniczana.
Z tego, co rozumiem, jazda w ESC Dyn jest najluźniejszą formą interwencji, w zależności od trybu, ale nadal powinna opanować sytuacje, gdy robi się zbyt szalenie, w granicach rozsądku... wtedy włączony VDC daje Ci kontrolę nad tym, ile interwencji chcesz. Samo jeżdżenie w typowych trybach jazdy, każdy jest dostosowany do trybu z większą interwencją niż Dyn.
Samochód nie będzie mocno przyspieszał, wciskając gaz przy 3 tysiącach obrotów lub mniej, bez opóźnienia. Ale ruszanie samochodem powinno być świetne z ciepłymi oponami i czuję, że buduje doładowanie, aby Cię wystrzelić z linii, jeśli po prostu szybko wciśniesz gaz do dechy z miejsca, co będzie odczuwalne jako opóźnienie, ponieważ chwilowo buduje doładowanie, ale bez dobrej trakcji systemy będą interweniować. (W trybie ESC OFF przechodzi to w tryb jazdy na hamulcu ręcznym i możesz sprawić, że opony zaczną się kręcić i utrzymać je, zmieniając bieg. Samochód będzie dymił oponami i będziesz mieć ręce mocno na kierownicy i odpowiednio reagować, ponieważ samochód czasami będzie chciał zjechać tyłem)
Jestem sam nowy w samochodzie, więc nie jestem pewien, czy to wszystko jest poprawne, tylko moje dotychczasowe ustalenia.

#59 ·
Jeśli masz włączony ESC Dyn, a następnie włączysz VDC i ustawisz VDC na niską wartość, samochód będzie okropnie przyspieszał na wyższych obrotach. Myślałem, że mój samochód czasami ma problemy z przyspieszaniem i zdałem sobie sprawę, że za każdym razem, gdy VDC było włączone, moc była znacznie ograniczana.

Z tego co rozumiem, jazda w trybie ESC Dyn jest najmniej ingerującą formą interwencji, w zależności od trybu, ale nadal powinna opanować sytuację, jeśli zrobi się zbyt szalona w granicach rozsądku... wtedy włączony VDC daje Ci kontrolę nad tym, jak dużą interwencję chcesz. Samo jeżdżenie w typowych trybach jazdy jest dostosowane do danego trybu z większą interwencją niż Dyn.

Samochód nie będzie mocno przyspieszał, wciskając gaz do dechy przy 3000 obr./min lub mniej bez opóźnienia. Ale ruszanie samochodem powinno być świetne z ciepłymi oponami i mam wrażenie, że buduje doładowanie, aby Cię wystrzelić z linii, jeśli po prostu szybko wciśniesz gaz do dechy ze startu, co będzie odczuwalne jako opóźnienie, ponieważ chwilowo buduje doładowanie, ale bez dobrej trakcji systemy będą interweniować. (W trybie ESC OFF wchodzi to w tryb toczenia się i możesz pozwolić oponom się palić i utrzymać je w ruchu przez zmianę biegów. Samochód będzie dymił oponami i trzymał ręce mocno na kierownicy i odpowiednio reagował, ponieważ samochód czasami będzie chciał zjechać tyłem)

Jestem sam nowy w tym samochodzie, więc nie jestem pewien, czy to wszystko jest poprawne, tylko moje dotychczasowe ustalenia.
Ciekawe, dzięki za informacje. Brzmi na to, że to, czego doświadczam, jest prawdopodobnie normalne.

#61 ·
Właśnie kupiłem zupełnie nowego McLarena 750 S. Samochód jeździ świetnie, bez kontrolek silnika i problemów. Zauważyłem jednak znaczną ilość turbodziury, przy czym doładowanie zaczyna się znacząco pojawiać dopiero po 5000 obr./min. Czy ktoś ma pomysł, czy to się poprawia po dotarciu, ponieważ samochód ma w tej chwili tylko 300 mil. Gdy turbosprężarki się włączą, jest absolutnie pełna moc, więc nie sądzę, żeby był problem z doładowaniem lub czymś luźnym lub nieszczelnym. Zastanawiam się tylko, czy inni członkowie forum zauważają to również w swoich samochodach i czy jest coś, co mogę zrobić, aby to poprawić, lub czy poprawi się to z czasem.
Dziękuję
Mimo ceny, technologia silnika w silniku McLarena pochodzi z lat 90. Korzenie turbosprężarek sięgają samochodów takich jak Mitsubishi Starion i Evo 6.
Opóźnienie może być po prostu niezdolnością turbosprężarek do budowania ciśnienia doładowania przy niskich obrotach (często efekt uboczny posiadania wystarczającego przepływu dla mocy przy wysokich obrotach) lub jeśli porty są zoptymalizowane do tworzenia przepływu przy niskich obrotach, opóźnienie podczas otwierania przepustnicy podczas budowania ciśnienia doładowania. Silnik McLarena korzysta z nowszej ECU, która może maskować niektóre z tych wad, ale jest to długa droga od nowoczesnej technologii GDI i konstrukcji wirnika.

#62 ·
Pomimo ceny, technologia silnika w silniku McLarena pochodzi z lat 90. Korzenie turbosprężarek sięgają samochodów takich jak Mitsubishi Starion i Evo 6. Opóźnienie może być po prostu niezdolnością turbosprężarek do budowania doładowania przy niskich obrotach (często efekt uboczny posiadania wystarczającego przepływu dla mocy przy wysokich obrotach) lub, jeśli porty są zoptymalizowane do tworzenia przepływu przy niskich obrotach, opóźnienie podczas otwierania przepustnicy, gdy budowane jest doładowanie. Silnik McLarena ma zaletę nowszego ECU, które może maskować niektóre z tych wad, ale jest to jeszcze daleka droga od nowoczesnej technologii GDI i konstrukcji wirnika.
Starion miał turbosprężarki twin-scroll? To był samochód z opóźnieniem. McLareny w porównaniu praktycznie go nie mają.

#75 ·
po zabawie z ustawieniami itp. stwierdzam, że jestem w trybie dynamicznym od razu po jego włączeniu.

VDc nadal sprawiał mi problemy, nie dając mi pełnej mocy, a ponieważ nie driftuję w drodze do pracy przy korkach i przeciętnych warunkach drogowych.
uderzenie w przyzwoitą nierówność nawierzchni z przesuwającą się na boki oponą to bałagan

Jeśli trzymam go poza trybem dynamicznym, większość moich skrętów w prawo z parkingów zbyt mocno zabija moc, zwłaszcza jeśli po prostu jeżdżę, a opony mają około 80 stopni

wybieram się w przyszłym tygodniu (piątek 12.) na wydarzenie na torze Lime Rock, więc będę mógł zobaczyć, jak dyn interweniuje przy prędkości

ale jak dotąd VDC był dla mnie nieudany