McLaren Life banner

Czy Launch Control wyłącza kontrolę trakcji?

1.5K views 11 replies 7 participants last post by  Monterey  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Miałem dużo zabawy w moim 650 i postanowiłem, że czas wypróbować launch control. Rozgrzałem samochód do temperatury, ustawiłem aktywne kontrolki na Sport & Sport, włączyłem launch control, wcisnąłem gaz do dechy, a następnie lewy ekran pokazał coś w stylu TCS Off, co trochę mnie zaskoczyło, ale pomyślałem, zobaczmy, co się stanie. Czekałem, aż doładowanie w pełni się zbuduje i puściłem hamulce. Samochód wystartował bardzo mocno, ale przy zmianie z 1 na 2 bieg opony tylne zapłonęły w pełni i zrobiły krok w bok.

Jeżdżę samochodami o dużej mocy już od jakiegoś czasu i udało mi się opanować ten krok, ale biorąc pod uwagę, że nigdy celowo nie wyłączyłem TC i wszystko miałem w trybie Sport (a nie Track), byłem zaskoczony, że LC pozwoli na tak duży poślizg z tyłu.

Czy ktoś jeszcze może to potwierdzić? Dzięki!

#3 · (Edited)
Jeśli jesteś w trybie Track dla zawieszenia, kontrolka TC "off" się zaświeci, ALE w tle wciąż działa TC. Musisz kilka razy nacisnąć przycisk Launch na 5 sekund, aby całkowicie go wyłączyć. Powiedziawszy to, zrobiłem kilka startów w moim 650 i nic takiego się nigdy nie wydarzyło... Czy możliwe, że naciskałeś zbyt długo przycisk i przypadkowo potwierdziłeś całkowite wyłączenie TC? Zapomniałem dokładnej sekwencji, ale znam kogoś, kto zrobił to przypadkowo podczas przygotowań do startu.

#4 ·
Bardzo dziwne zachowanie!

Jeśli jesteś w trybie Track dla zawieszenia, kontrolka TC "off" się pojawia, ALE w tle wciąż działa TC. Musisz wcisnąć przycisk Active na 5 sekund i OBA przyciski Aero i Manual, aby całkowicie wyłączyć ESC. TC i ESC to dwie różne rzeczy, ale również współpracują. Na prostej linii wyłączenie TC powinno pozwalać tylko na poślizg kół, a nie na żadne szalone boczne ruchy bez wyłączonego ESC! To powiedziawszy, zrobiłem kilka startów w moim 650 i nic takiego się nigdy nie wydarzyło. Mój samochód jest jak strzała podczas startu i kolejnych zmian biegów, bez względu na to, jak długo w nim jestem...
Interesujące, więc otrzymujesz alert TC na lewym ekranie podczas launch control? To mogło się wydarzyć. Możliwe, że powierzchnia, na której startowałem, nie była całkowicie czysta lub miała lekkie pochylenie. Wyobrażam sobie, że brak LSD może potencjalnie powodować asymetryczne przenoszenie mocy na niedoskonałych powierzchniach. Będę musiał spróbować ponownie i zdać relację. Dzięki za kontekst!

#7 ·
Kiedy mój 650s był w standardzie, chociaż nigdy nie używałem startu, praktycznie zawsze miałem włączony przycisk "aktywny" z ustawieniem wydajności zawsze na "T". Ustawienie Aero na "T" zaskoczyło mnie, jak daleko musiałem gonić tył na zakrętach, więc przestałem używać Aero T na drogach z wieloma zakrętami. Wydaje mi się, że kiedy Aero było ustawione na S, na niektórych zakrętach dostawałem poślizg kół, ale silnik zasadniczo się zatrzymywał. Zawsze używałem aktywnego i S dla Aero, T dla wydajności. Mój pierwszy dzień zaskoczył mnie, jak dużo poślizgu kół było na oponach Corsa aż do 2 biegu. Dużo zabawy.

Mam tuning M-engineering i praktycznie zawsze używam S dla Aero i T dla wydajności. M-engineering wykonuje doskonałą pracę, robiąc wszystko, co możliwe, aby zmaksymalizować przyspieszenie. Utracę przyczepność, ale jest to bardzo kontrolowane, albo po prostu miałem szczęście. Prawdopodobnie szczęście. Dokładnie te same ustawienia jak w standardzie.

TC interweniuje dobrze w zakresie potrójnych cyfr na zimnych R888, 315 mm. Ale gdy opony osiągną temperaturę 120f lub wyższą, znacznie mniejsza utrata trakcji, ale nadal występuje poniżej 80.

#9 ·
Kiedy mój 650s był w standardzie, chociaż nigdy nie używałem startu, praktycznie zawsze miałem włączony przycisk "aktywny", a osiągi zawsze ustawione na "T". Ustawienie Aero na "T" zaskoczyło mnie, jak daleko musiałem gonić tył na zakrętach, więc przestałem używać Aero T na drogach z wieloma zakrętami. Wydaje mi się, że kiedy Aero było ustawione na S, na niektórych zakrętach dostawałem poślizg kół, ale silnik zasadniczo się zatrzymywał. Zawsze używałem aktywnego i S dla Aero, T dla osiągów. Mój pierwszy dzień zaskoczył mnie, jak duży poślizg kół był na oponach Corsa aż do 2. biegu. Mnóstwo zabawy.

Mam tuning M-engineering i praktycznie zawsze używam S dla Aero i T dla Performance. M-engineering wykonuje doskonałą pracę, robiąc wszystko, co możliwe, aby zmaksymalizować przyspieszenie. Utracę przyczepność, ale jest to bardzo kontrolowane, albo po prostu miałem szczęście. Prawdopodobnie szczęście. Dokładnie te same ustawienia co w standardzie.

TC interweniuje dobrze w potrójnych cyfrach na zimnych R888, 315mm. Ale gdy opony osiągną 120f lub więcej, znacznie mniejsza utrata trakcji, ale nadal jest poniżej 80.
Zakładam, że kiedy mówisz "Aero", masz na myśli Handling - które w T rzeczywiście powoduje mniejszą interwencję ESC, ale nie zerową. Więc tak, możesz sprawić, że tył się wychyli i będzie driftował, a kontrola zależy od twoich umiejętności. A tryby Performance zmieniają tylko punkty automatycznej zmiany biegów, więc nic nie robią, jeśli jesteś w trybie Manual.

Mylicie działanie naciskania przycisków oznaczonych Aero (które domyślnie tylko ustawia spojler) i Manual (który włącza ręczną zmianę biegów). Różnią się one od N, S, T wokół przycisku.

#8 ·
Nie sprawdzałem tego... ale w instrukcji obsługi 720s jest napisane, że TCS jest ograniczone, dopóki nie zmienisz biegu lub nie odpuścisz gazu, wtedy prawdopodobnie wraca do ustawień, które masz.

Myślę, że to tylko wskazuje, że programowanie kontroluje trakcję, dopóki proces trybu uruchamiania nie zostanie zakończony lub przerwany lub zakończony.

#11 ·
Cóż, to jest to, co mówi instrukcja obsługi 650s. Nigdy sam tego nie próbowałem (wolę jazdę po torze), ale przypuszczalnie to inny zestaw parametrów TC.

„UWAGA: Podczas kontroli startu pojazd będzie przeprowadzał automatyczną zmianę biegów i optymalizował trakcję. Będzie to robił do momentu anulowania kontroli startu.”

Instrukcja obsługi podkreśla, aby używać kontroli startu tylko na torze i „obowiązujące warunki są odpowiednie do wykonywania manewrów maksymalnego przyspieszenia”, co sugeruje, że nie ma ona na celu ratowania tyłka, jeśli nie szanujesz warunków! 😉

#12 · (Edited)
Cóż, to jest to, co jest napisane w instrukcji obsługi 650s. Nigdy sam tego nie próbowałem (wolę jazdę po torze), ale przypuszczalnie jest to inny zestaw parametrów TC.

„UWAGA: Podczas korzystania z launch control pojazd będzie automatycznie zmieniał biegi i optymalizował trakcję. Będzie to robił do momentu anulowania launch control.”

Instrukcja obsługi podkreśla, aby używać launch control tylko na torze i gdy „obowiązujące warunki są odpowiednie do wykonywania manewrów maksymalnego przyspieszenia”, co sugeruje, że nie uratuje cię to, jeśli nie będziesz przestrzegać warunków! 😉
Zgadzam się z groesbeek, jazda po torze jest najbardziej wymagająca, satysfakcjonująca itp. Moja praca wynosiła 6 - 7 dni w tygodniu. Jeździłem swoim 944turbo lata temu, ale w jeden z niewielu dni wolnych moi towarzysze z PCA nie pozwolili mi jeździć ani 944turbo, ani moim 650s. Potem się przeprowadziłem. Tęsknię za Willow Springs i wierzę, że nowi właściciele zaktualizują obiekt.

Zamieściłem arkusz z hamowni, który otrzymałem od M-engineering, więc nie będę zagłębiał się w te dane. RWHP jest dla mnie trudne do zrozumienia w przeciwieństwie do mocy silnika, SAE net. Wierzę, że to J1349. SAE dobrze wyjaśniło moc. Producenci jednak nie są związani z SAE net.

Żyjemy w czasach, w których oczekiwano, że ICE będą u kresu produkcji, ale to się zmieniło i z fabryk pochodzą niesamowicie mocne samochody; 9 sekund, 1200 KM, dla każdego, kto ma wystarczająco dużo gotówki.

Wolę dowiedzieć się dokładnie, co oznacza 1000 KM pod względem przyspieszenia. Chociaż mój 650s ma 3 mapy, bez danych, które potwierdzają liczbę RWHP, zmagam się z dokładnością.

Nie używałem jeszcze launch control, ponieważ czuję, że są aspekty samochodu, które mogą się zepsuć, skrzynia biegów, wały itp.

Znalazłem opuszczone utwardzone miejsce. Skonfigurowałem mój akcelerometr RaceBox i wcisnąłem gaz, używając środkowej mapy. Podczas gdy opony miały 96f, kontrola trakcji interweniowała przy 120 lub wyższej. 10,48 1/4 mili nie jest zbyt dobre, ale prędkość na mecie wyniosła 149,7. Przyspieszenie od 60 - 130 wyniosło 4,68. Znowu, nie dobrze. 60 - 170 wyniosło 10,6, bardzo mocne. Przyspieszenie od 130 - 170 wyniosło 5,62. Byłem zadowolony. Numery M-engineering dla mojego samochodu w World Motorsports są dokładne. Ostatnie 2 przejazdy, powyżej, są szybsze niż SF-90.

Jestem pewien, że wiele innych McLarenów jest znacznie mocniejszych, ale to 3.8L. Hamowałem po 170, a ostatni raz hamulce użyłem przy 175,4 i przejechałem 1/2 mili w 15,9 @ 147.

Proszę mi wierzyć, jestem po prostu opiekunem samochodu, który został całkowicie ulepszony przez tych, którzy dobrze znają te samochody.

Przepraszam za długi post, ale dla mnie przyspieszenie jest najbardziej nieskażoną zabawą.