McLaren Life banner

Grzechot hamulca pneumatycznego

1K views 12 replies 10 participants last post by  GhostD  
#1 ·
Dostałem swój 750 w zeszłym tygodniu i uczę się go obsługiwać. Jedną z rzeczy, które zauważyłem, jest to, że słychać dość wyraźny dźwięk "trzasku" lub "brzęku", gdy hamulec aerodynamiczny się resetuje. Chociaż nie ma dźwięku, gdy hamulec aerodynamiczny się wysuwa (składa się prawie pionowo), po powrocie do normalnej pozycji zawsze słychać co najmniej jeden, a czasem dwa lub trzy wyraźne, mechaniczne trzaski. Jest to najbardziej zauważalne, jeśli hamujesz aż do bardzo małej prędkości (więc samochód porusza się najwolniej, gdy hamulec aerodynamiczny się resetuje).

Wydaje się, że działa dobrze, ale czy ktoś jeszcze zauważył ten konkretny problem?

#2 ·
Kiedy następuje stuknięcie, zwykle dzieje się to podczas autotestów hamulca pneumatycznego. To powszechny problem wszystkich McLarenów, aż do 12C. Kalibracja z MDS może to naprawić, przynajmniej tymczasowo.

Nie sądzę, żebym kiedykolwiek słyszał to stuknięcie podczas normalnej eksploatacji. Twój samochód jest na gwarancji; może odwiedź swojego dealera.

#5 ·
Widziałem kilka postów na temat stukania podczas początkowego „samo testu”, ale czy powinno stukać każdy raz, gdy hamulec aerodynamiczny resetuje się po aktywacji?
Hamulec aerodynamiczny w moim 750 ma wyraźne stuknięcie, gdy po raz pierwszy włączam aero po uruchomieniu samochodu. Po tej początkowej aktywacji jest cichy podczas pracy/rozkładania. Zleciłem dealerowi wykonanie kalibracji, gdy był w serwisie, co działało przez około tydzień. Myślę, że to po prostu część doświadczenia właściciela :p

#6 ·
Mój tylko stuka, gdy po raz pierwszy włączam go, naciskając przycisk Aero. Wykonuje autotest i słyszę pojedyncze stuknięcie. Po włączeniu i poruszaniu się w górę i w dół z opóźnieniem/przyspieszeniem nie ma żadnego stukania. Wygląda na to, że wizyta w warsztacie jest wskazana.

Miałem ten problem z jednym z moich 720 kilka lat temu i dealer musiał coś skalibrować, a potem było dobrze.

#7 ·
Mój tylko stuka, gdy po raz pierwszy włączam go, naciskając przycisk Aero. Wykonuje autotest i słyszę pojedyncze stuknięcie. Gdy już się załączy i porusza się w górę i w dół z opóźnieniem / przyspieszeniem, nie ma żadnego stukania. Wygląda na to, że wizyta w warsztacie jest wskazana.

Miałem ten problem z jednym z moich 720 kilka lat temu i dealer musiał coś skalibrować, a potem było dobrze.
Dobrze powiedziane, Geoff, to było również moje dokładne doświadczenie. Mój pierwszy McLaren to Artura bez hamulca aerodynamicznego. Kiedy dostałem 750, zadzwoniłem do dealera z tymi samymi obawami, które wskazano w tym wątku. Dealer powiedział, że powinno być tylko jedno stuknięcie w ramach autotestu na starcie.

#10 ·
Niestety, jestem ponad 8 godzin od najbliższego dealera, więc chyba że coś innego poważnego się zepsuje, minie rok, zanim trafi do serwisu. Dziwne, że wszyscy rozpoznają początkowe stuknięcie podczas autotestu, co sugerowałoby, że zawsze stuka przy resetowaniu po pełnym wysunięciu. Ale być może szum wiatru i drogi go zagłusza podczas jazdy. Czy ktoś (może z kabrioletem, aby lepiej słyszeć) spróbowałby przyspieszyć do 50 mil na godzinę i zahamować na tyle mocno, aby uruchomić hamulec pneumatyczny i przytrzymać hamulec, aż samochód zwolni do około 5 mil na godzinę, po czym hamulec pneumatyczny opadnie. To właśnie podczas tego ruchu słychać jedno lub dwa wyraźne stuknięcia. Jeśli u innych będzie całkowicie cicho, po prostu zanotuję dla warsztatu, aby sprawdzili to następnym razem...

#11 ·
spróbuj przyspieszyć do 50 mil na godzinę i mocno zahamuj, aby uruchomić hamulec pneumatyczny i przytrzymaj hamulec, aż samochód zwolni do około 5 mil na godzinę, po czym hamulec pneumatyczny opadnie. Podczas tego ruchu słychać jedno lub dwa wyraźne stuknięcia. Jeśli inne są całkowicie ciche, będę musiał tylko zanotować, aby warsztat sprawdził to następnym razem, gdy będzie w serwisie....
Mój (12C, ale nie sądzę, żeby to miało znaczenie) jest całkowicie cichy podczas normalnej pracy. Stuka – i to tylko sporadycznie – podczas autotestu, gdy zaczyna się poruszać po uruchomieniu silnika.